Homepage achtergrond Logo

Over TiePies ...

Hieronder staat de biografie van de band Tiepies.

Het begon allemaal in 1965. Cees Seip(†) (drums), John Sonneveld (bassist) en Jos Den Held (sologitaar) starten een nieuwe band. Frans Evers(†) wilde manager zijn en de nieuwe naam werd “De Survivors”.
Er ontbrak echter nog een slaggitarist en dat werd Frank Verburgh. Behalve gitaarspelen kon hij ook zingen. In deze samenstelling werd met Beatle-covers aan de slag gegaan. Frank had een vriend Bertus van der Wiel(†), maar hij zat nog in militaire dienst. Als hij daarmee klaar was wilde hij wel bij ons komen zingen. Hij had ook wel goede ideeën over de soort muziek die we moesten spelen en de manier van optreden. Het moest allemaal veel ludieker, de naam moest anders. Het werd Tiepies.

Er werd in die tijd heel veel geoefend en ook waren er veel optredens. Dit leverde ook financieel gewin op waardoor er ook nieuwe instrumenten werden aangeschaft. In het repertoire kwamen steeds meer nummers waarvoor eigenlijk blazers nodig waren. De soulmuziek kwam op en de naam en performance moest aangepast worden. De band werd uitgebreid naar een 12 mans formatie met 2 drummers, 2 zangers en blazers. De naam werd veranderd. De nieuwe naam werd “Frank en Burt & the Explosive Soul Serenade”. Naarstig werd er gezocht naar blazers om de band te komen versterken. Er zijn veel sollicitaties geweest en er werd gekozen voor Peter Doff, bariton sax, Harry Korthals, tenorsax en Ger Verreijen, trompet. Ook meldde zich, tijdens de sollicitatiegesprekken, ene Rinus van de Berg die zijn kunsten op het keyboard liet horen. Die kunsten bleken een muzikale aanvulling, dus Rinus kon blijven. Bassist John stopte, Rinus ging bassen en toetsenist werd Henk de Vos.

Zo begon een intensieve periode veel oefenen en heel vaak optreden.

De band “Frank en Burt & the Explosive Soul Serenade” kende in de jaren zeventig ongekende successen. (1968-1970) De optredens werden geregeld door theaterbureau "Paul Acket" uit Den Haag. De band speelde door het hele land en in voorprogramma's van bekende bands, o.a., “The Small Faces”, “Cream”, “John Mayall”. Langzaam echter viel de band uit elkaar en ging ieder zijns weegs. In 1970 kwam er een definitief einde aan “Frank en Burt & the Explosive Soul Serenade”. Een van de voornaamste redenen om te stoppen: de band kreeg teveel werk voor de amateurstatus en zou dus eigenlijk beroeps moeten worden. Daar hadden de meeste bandleden geen zin in. (Veel nachtclubwerk.) Bertus van der Wiel (†) is in die tijd doorgegaan en heeft succes gehad als zanger in de groep Champagne.

Na een reünie, die plaats vond in de zomer van 2007, ontstond er weer de behoefte van Jos den Held om muziek te gaan maken met Harry Korthals. Doordat het dagelijkse werk in die periode nog teveel tijd in beslag nam kwamen dit soort muzikale bijeenkomsten sporadisch voor, tot 2011. Jos ging toen met pensioen en er kwam weer meer tijd vrij om muziek te gaan maken. Jos begon weer en Cees Seip (†) kwam er bij als keyboardspeler en later sloot zich ook zanger/giarist Frank Verburgh aan. In 2012 werd de naam Pensionados bedacht. Maar al snel werd duidelijk dat er heel veel gepensioneerden waren die muziek maakten en zich Pensionados noemden. De naam moest worden aangepast en er werd besloten de naam Tiepies weer aan te nemen.
Om een echte band te vormen en weer live optredens te gaan doen werd er naarstig naar een drummer gezocht. In het begin waren er tijdelijke drummers als Johan Den Blanken en Ruud Blok (†). Via Youtube kwamen we weer in contact met Henk de Vos, de toetsenist van vroeger en Cees Seip (†) was bereid zijn functie als keyboardspeler op te geven en weer te gaan drummen. Zo werd in 2014 begonnen met een hernieuwde band Tiepies, een band die aan het eind van de jaren zestig furore had gemaakt. De Tiepies uit die periode in de 21e eeuw bestond uit 5 mannen uit de oorspronkelijke Serenade. In 2018 haakte Cees Seip (†) af, Cees kon de inspanningen niet meer opbrengen, en we vonden zijn opvolger in Jan Pappaioannou Jan drumde vroeger als duo-drummer bij de Serenade.

In 2020 deed het verschrikkelijke coronavirus zijn intrede en de band lag lange tijd stil. In 2021 werd er weer een doorstart gemaakt en in oktober 2021 kwam Eddy Peeters als drummer bij de band. Eddy is geboren in België en woonachtig in Temse. Hij maakte op zijn 14de zijn debuut in de band “The Murfies”. Na een jaar was bij sommige leden de lol er af en hij is toen gestart bij de band “Jimmy en Jamy and the real five”. Soul, rock ‘n roll en popmuziek werd er vooral in die band gespeeld. In die periode, eind jaren zestig, was die band zeer populair in de omgeving van Antwerpen. Door zijn huwelijk is hij gestopt met muziek maken maar steeds het slagwerk blijven bespelen met de eerste elektronische drums zodat de buren er geen last van hadden. Veel later is hij opnieuw begonnen als drummer in het Pagadores Singorkest. Dat orkest speelde vooral evergreens met Nederlandstalige teksten en deden optredens voor de stad Antwerpen op verschillende locaties. Door corona is deze band gestopt en nu is Eddy drummer bij TiePies.

Begin 2022 kreeg de band TiePies een nieuwe zanger, Peter Dons . Peter was actief in diverse schoolbandjes, als gitarist en toetsenist. Serieuzer werd het in 1979 toen hij als toetsenist-zanger de band The Rainbows begon. Daarna richtte hij zich alleen op het zingen en na The Rainbows volgde een succesvolle periode van 10 jaar als leadzanger bij de band Moustache. Na een hele lange tijd van niets doen in de muziek begon het toch weer te kriebelen. Die hele lange tijd duurde tot maart 2004 toen heeft hij het zingen weer opgepakt en in 2006 is hij zich full time bezig gaan houden met live optreden. Momenteel is hij nog steeds “on the road” met zijn “one man show”, als zanger en entertainer met een repertoire van Nederlandse Duitse en Engelse evergreens maar ook zelf geschreven liedjes. In 2020 en begin 2021 kwam er een kink in de kabel door corona. Alles lag stil, optreden kon niet meer, inkomsten waren er niet meer en de broekriem moest aangehaald worden. Gelukkig kwam ook daar een einde aan en naast het optreden als zanger-entertainer in het land is Peter in februari 2022 begonnen als leadzanger bij TiePies waar hij tot op heden met zeer veel plezier deel van uitmaakt.

Ook deed halverwege 2022 een nieuwe bassist zijn intrede, Laurens van Rens. Laurens is een multi instrumentalist met een voorkeur voor de basgitaar. In 1970 begon hij in de band "Attick" als gitarist. Vanaf 1974 lid van de Utrechtse formatie de Jennerband en heeft daar o.a. een tour met de Engelse succesformatie Japan mee gedaan. Vanaf 1980 is hij bassist geweest bij de Amsterdamse formatie "De Munck" en heeft met deze band in het voorprogramma gezeten van "Het Goede Doel". De Adamo`s uit Utrecht was een band waar hij vervolgens een paar jaar deel van uit heeft gemaakt.
Daarna ging hij met vrienden soul en funk spelen in "D.C.Ray and The gangsters of soul", een knallende live band met blazers, Hammond enz. Met deze band heeft hij enkele jaren in de zomer de kust van Bretagne in Frankrijk onveilig gemaakt, spelend op vrachtwagens, in Bar Tabacs, campings, clubs...In 2000 voor het eerst in een coverband gespeeld, Hippz uit Woerden. Crownrock werd het volgende bandje, heerlijke zelfgeschreven rock met goede muzikanten. Daarna kwam OhjajoH uit Gouda die een bassist zochten om daarna samen met de drummer van OhjajoH en een nieuwe gitarist “de jongens van de straat” op te richten waar hij furore mee maakten en zelfs Nederlands kampioen straatmuzikant in 2017 is geworden. De Corona heeft veel bandjes stukgemaakt en dat gold ook voor Laurens. Toen alles weer “gewoon” werd is hij weer gaan zoeken en dus zo bij TiePies terecht, waar hij nu deel van uitmaakt.

De “nieuwe” TiePies bestaat nu uit, bassist Laurens van Rens, keyboardspeler Henk de Vos, gitarist Jos den Held, drummer Eddy Peeters en zanger Peter Dons.